Zoeken
Categorieën

Klassieke koffiezetapparaat

In vrijwel ieder huishouden is hij te vinden: het koffiezetapparaat. Met dit apparaat kun je koffie maken. Het is (vaak) niet mogelijk om een speciale koffie te maken met dit apparaat.

Onderdelen

Het koffiezetapparaat werkt met een koffiefilter, waterreservoir en koffiepot. Het waterreservoir wordt gevuld en vervolgens wordt in de koffiefilter gemalen koffie gedaan. Het water in het reservoir wordt verwarmd en daarna loopt het langs de gemalen koffie door de filter in de koffiekan. Het filter zorgt er voor dat er geen koffiedrap in je koffie kan komen en zo krijg je een heerlijk kopje koffie. De meeste koffiekannen staan op warmhoudplaatjes, zodat je de koffie warm kunt houden. Vaak is er tot wel 15 kopjes koffie te zetten met een koffiezetapparaat. Het aantal schepjes koffie is afhankelijk van de hoeveelheid water je in het reservoir doet.

Onderhoud

Belangrijk voor een goede smaak van je koffie is het onderhoud van je koffiezetapparaat. Na ieder gebruik is het raadzaam om de koffiefilterhouder en de koffiepot te reinigen. Daarnaast moet je regelmatig het apparaat ontkalken. Hier zijn speciale tabletten voor verkrijgbaar, maar je kunt ook een dopje azijn bij het water in het reservoir voegen en het apparaat door te laten lopen. De luxere koffiezetapparaten geven zelf aan wanneer het apparaat ontkalkt moet worden. De nog luxere versies kunnen zelfs automatisch ontkalken.

Tegenwoordig zijn de koffiezetapparaten in allerlei modellen en kleuren te verkrijgen. Van een apparaat voor 2 kopjes koffie tot apparaat tot 15 kopjes koffie. Zo zijn er ook apparaten met displays, timers en met thermoskannen. Vanaf € 10,- kun je tegenwoordig al een koffiezetapparaat voor filterkoffie kopen.

Koffie bewaren

Koffie wordt veelal bewaard in koffiebussen die luchtdicht afgesloten worden. Zo behoudt je de aroma. Voor de koffiefilters zijn er filterhouders verkrijgbaar. Door het bewaren van de gemalen koffie (of koffiebonen) in de speciale bussen is het ook handig bij het dagelijks gebruik.

Koffiebonen

Naast de koffiezetapparaten voor de gemalen koffie, zijn er ook apparaten waar je koffiebonen in doet. Vervolgens maalt de machine de bonen en krijg je een heerlijk écht vers kopje koffie. Bij sommige machines kun je de maling instellen van grove maling tot hele fijne maling. Ook kun je instellen voor hoeveel kopjes koffie er bonen gemaald moeten worden. Er zijn ook koffiezetapparaten die zowel met bonen werken als met gemalen koffie. De hele luxe apparaten hebben een display en timer. Sommige apparaten zijn zelfontkalkend, bij anderen moet je dat handmatig doen. Naast deze apparaten heb je ook nog modellen waarbij je melk kunt opschuimen of zelfs een melkreservoir hebben.

Inbouw

Als je een echte koffieliefhebber bent kun je er ook nog voor kiezen om een inbouwkoffiezetapparaat te kopen. Het koffiezetapparaat wordt aangesloten op de waterleiding en netjes weggewerkt. Deze apparaten zijn vaak volautomatisch en kunnen meerdere soorten koffie zetten. Ze hebben een ingebouwde waterfilter die je regelmatig zult moeten vervangen. Nadeel van dit soort apparaten is dat als het apparaat kapot is, je het hele apparaat uit de keuken moet halen en er een leeg gat achterblijft. Voordeel is dat het mooi weggewerkt is en dat je er geen ruimte op je werkblad voor moet opofferen. Inbouwkoffiezetapparaten zijn relatief duur, vanaf circa € 1000,- kun je ze verkrijgen. Qua grootte moet je rekening houden met het formaat van een magnetron. Je hebt dat wel een eyecatcher in je keuken!

Geef uw mening