Zoeken
Categorieën

Nespresso, what else?

Bijna iedereen heeft wel de reclame gezien met George Clooney in de hoofdrol. Nespresso is een samenstelling van  ‘Nestlé’ en ‘espresso’. De methode van koffiezetten en de koffiecapsules zijn gepatenteerd, maar een deel van de patenten loopt af in 2012. Onlangs heeft ook Douwe Egberts capsules ontworpen die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn, onder de naam L’Or NespressO.

De unieke capsules van Nespresso zijn gemaakt van aluminium zodat de capsules een lange houdbaarheidsdatum hebben. De capsule plaats je in de capsulehouder van het Nespresso-apparaat. Hele kleine ‘tandjes’ perforeren vervolgens de capsule. Vervolgens wordt er onder druk (19 bar) water door de capsule geperst en zo krijg je een kopje koffie. De druk zorgt ervoor dat het water warm wordt.
Nespresso heeft in het basisaanbod 16 verschillende smaken (zogenaamde grand cru’s) in de aanbieding. Verschillende kleuren capsules staan voor de verschillende smaken. De meeste smaken zijn alleen geschikt voor een kopje espresso, maar sommigen zijn ook geschikt om er cappuccino mee te maken. De capsules zijn vrijwel uitsluitend verkrijgbaar via de webshop van Nespresso (de Nespresso-club). In België zijn er drie Nespresso-boutiques, te vinden in Brussel, Antwerpen en Luik. In Nederland is sinds kort ook in een aantal Bijenkorf-winkels een speciale Nespresso-afdeling waar je de capsules kunt kopen. Er zijn ook een paar Nespresso-shops, die zijn meestal te vinden in de duurdere winkelstraten.
De prijzen variëren tussen de € 3,50 en € 3,90 per 10 capsules. De capsules van Douwe Egberts heb je al voor € 3,09 per 10 capsules.

Apparaat

Om van een heerlijk kopje Nespresso-koffie te genieten moet je dus beschikken over een Nespresso koffie-apparaat. Er zijn maar zo’n drie fabrikanten van de apparaten: Krups, Magimix en DeLonghi. De prijzen variëren van ca. € 100,- tot ca. € 500,-. Alle apparaten kunnen maar één kopje koffie per keer maken. Verder hebben alle apparaten een waterreservoir en een opvangbakje voor gebruikte capsules. Sommige apparaten beschikken ook nog over een melkopschuimer of over een reservoir voor melk. De melkopschuimer is een pijpje waar hete lucht door geperst wordt en daardoor wordt de melk opgeschuimd. Een aantal apparaten hebben ook nog een mogelijkheid tot het verkrijgen van heet water voor bijvoorbeeld thee. Tot slot zijn er apparaten die je manueel moet bedienen en automatische apparaten. Bij de manuele bediening moet je zelf de schakelaar omzetten en moet je dus bij het apparaat blijven om het op tijd uit te zetten. Bij de automatische machines kun je de hoeveelheid koffie wat in het kopje gaat instellen.

Het Alucycle programma

De capsules van Nespresso worden gemaakt van aluminium, om de unieke smaken te beschermen. Ook aluminium heel goed te recycleren. Het behoudt al haar kwaliteiten om weer volwaardige aluminium producten van te maken. Nespresso vindt het belangrijk om haar bijdrage te leveren aan een beter milieu. Daarom heeft Nespresso het ‘Alucycle programma’ gelanceerd. Hierbij kun je de gebruikte capsules opsparen en inleveren bij speciale inleverpunten. Ook kun je bij je bestelling van de capsules een speciale recyclebag bestellen. Je doet dan na gebruik de capsules in de zak en stuurt ze kosteloos op. Eén van de doelen is om in 2013 75% van de capsules te recyclen. Dit willen ze bereiken door het optimaliseren van de inleverpunten of inlevermogelijkheden.

Geef uw mening