Zoeken
Categorieën

Senseo

In 2001 brachten Philips en Douwe Egberts een hele nieuwe manier van koffiezetten op de markt: de Philips Senseo. Het koffiezetten voor één of twee personen werd een stuk makkelijker. Koffie werd in een ‘pad’ te koop en zo kon je heel precies doseren.

Pads

Senseo padsJe plaatst een pad in de padhouder en warm water zorgt ervoor dat er een kopje koffie uit komt met een zacht crèmelaagje. Je kunt per keer kiezen voor één kopje koffie of twee kopjes koffie. De pad is eigenlijk een soort ronde koffiefilter, helemaal gesloten, waar de koffie in zit. Je hebt dus geen gedoe meer met het afmeten van de juiste hoeveelheid schepjes koffie die je in de koffiefilter moet doen.

Bij espresso-apparaten wordt de koffie met een druk van 9 bar door de koffie gepompt. Bij de Senseo is dit maar 1,5 bar. Dit betekent dat de Senseo-koffie veel minder aroma heeft en minder sterk is dan een kopje espresso.

Douwe Egberts heeft geprobeerd om het octrooi op de koffiepad te krijgen en houden. Dit is niet gelukt omdat het Octrooibureau vond dat het product niet innovatief genoeg was. Daarom zijn er dus meerdere producenten van koffiepads. Bijna ieder huismerk van de supermarkten hebben wel een huismerk koffiepad.

Inmiddels heeft Douwe Egberts diverse varianten op de normale Senseo-koffie op de markt gebracht, al zo’n 15 verschillende varianten in België en 17 verschillende in Nederland. Zo kun je ook bijvoorbeeld cappuccino, warme chocomel en zelfs thee zetten met het Senseo-apparaat.

Apparaten

SenseoEr zijn ook verschillende Senseo-apparaten te koop. De prijzen variëren van ca. € 50,- tot ca. € 200,-. De best bekende apparaten hebben een waterreservoir, een koffiepadhouder en een lekbakje. Je kunt er per keer één of twee kopjes koffie mee zetten. Het apparaat stopt vanzelf, er zijn dan ook speciale Senseo koffiemokken te koop. Daar gaat de juiste hoeveelheid koffie in. Voor het maken van thee, warme chocomel of cappuccino zijn er aparte padhouders te koop. De koffiepad van de cappuccino is bijvoorbeeld dikker dan de ‘normale’ koffiepad. En zo voorkom je dat de smaak van koffie in je andere product gaat zitten.
Verder zijn er speciale koffiezetapparaten voor de cappuccinopads te koop. Deze hebben een extra reservoir voor melk. Je kunt met deze apparaten ook ‘gewone’ koffie zetten. Dan kun je twee kopjes tegelijk zetten. Kies je voor een cappuccino, dan kun je maar één kopje tegelijk zetten.
Sommige apparaten hebben een multipadhouder, zodat je niet telkens hoeft te wisselen. Alleen als je thee wilt zetten. Ook zijn er apparaten met warmhoudplaatjes, zodat je kopje voorverwarmd is en/of de koffie langer warm kunt houden.

Philips heeft voor haar Senseo apparaten nog een extra feature, onder de naam Senseo Flavors. Bij bepaalde apparaten kun je zelf kiezen welk design je erop wilt hebben. Deze apparaten zijn te online bestellen. Je hebt dan dus een uniek exemplaar in je keuken staan! Soms brengt Philips limited edition apparaten uit, veelal gekoppeld aan een thema of aan een designer.
Naast Philips worden er ook koffiezetapparaten voor koffiepads gemaakt door onder andere Inventum en Princess.

Geef uw mening