Zoeken
Categorieën

Barista

In de wijnwereld heb je de sommelier, in een restaurant de chef-kok. Ook in de wereld van koffie kent men een echte specialist: een barista. Een barista is een vakspecialist op het gebied van het maken van de perfecte koffie. Of het nu gaat om een perfect gemaakte espresso, cappuccino of een latte macchiato. Vaak maken ze de kopjes mooi op door op een speciale manier de melk te schenken zodat er patronen op de koffie ontstaan. Je kunt daarbij denken aan hartjes, blaadjes of zelfs appeltjes. Dit wordt ‘Latte art’ genoemd. De latte art wordt met name toegepast bij het maken van cappuccino’s. De barista kennen de koffiemachines op hun duimpje en weten het beste uit de machine te halen.

Kampioenschappen

Dat het kunst is, bewijst het feit dat er zelfs nationale en internationale kampioenschappen gehouden worden voor barista’s. In 2000 werd de eerste editie van het Wereldkampioenschap Barista (World Barista Championship) gehouden in Monte Carlo.

In België worden drie kampioenschappen gehouden, nl. de ‘Belgian Barista Championship’, de ‘Belgian Latte Art Championship’ en de ‘Belgian Coffee in good spirits Championship’. De winnaars van deze wedstrijden mogen op het wereldkampioenschap België vertegenwoordigen. Het wereldkampioenschap wordt ieder jaar in een ander land gehouden.

Belgian Barista Championship

Tijdens dit kampioenschap moeten de deelnemers binnen 15 minuten vier identieke espresso’s, vier identieke cappuccino’s en vier identieke eigen creaties maken, allemaal zonder alcohol. Verder let een deskundige jury op de vaardigheden bij het gebruiken van een espressomachine, de molen, de keuze van de koffie, hygiëne, werkorganisatie én de hele presentatie.

Belgian Latte Art Championship

Ook bij dit kampioenschap worden de deelnemers op de diverse vaardigheden beoordeeld. Verder zijn de eisen dat de deelnemers binnen 8 minuten twee identieke cappuccino’s, twee identieke espresso macchiato’s en twee identieke eigen creaties maken.

Coffee in Good Spirits Championship

Coffee in Good Spirits staat voor koffie met alcohol. In 8 minuten maken de deelnemers twee identieke Irish Coffee’s en twee identieke eigen creaties bestaande uit koffie en alcohol. Deze eigen creaties mogen naar keuze warm of koud geschonken worden. Uiteraard worden tijdens dit kampioenschap ook de hierboven beschreven vaardigheden van de deelnemers getest.

Bond

Er bestaat een soort ‘bond’ zoals een voetbalbond in de wereld van de koffie: de SCAE, ofwel Special Coffee Association of Europe. De SCAE is een netwerkorganisatie van mensen die hun kennis delen met anderen. Ook willen zij door middel van uitwisseling van ideeën en kennis de koffiekwaliteit verbeteren. Dit gebeurt in alle objectiviteit en openheid. Op vrijwillige basis leveren leden hun bijdrage aan de doelstellingen van de SCAE. Verder worden er door de SCAE cursussen, beurzen en wedstrijden georganiseerd.

Elk land wat mee wilt doen aan (inter)nationale wedstrijden heeft een nationale afdeling nodig welke wordt voorgezeten door een Nationaal Coördinator. Deze krijgt de licentie om wedstrijden te organiseren. De Belgische afdeling van de SCAE is de Belgian Coffee Education (BCE). Het doel van de BCE is o.a. om het zetten van koffie tot een kunst te verheffen. Ook willen zij de kwaliteit van de koffie verbeteren en bewaken. Dit doen ze door bijvoorbeeld het organiseren van workshops en trainingen.

Op internet zijn tegenwoordig veel verschillende cursussen of workshops te vinden om zelf een (thuis) barista te worden.

Geef uw mening