Zoeken
Categorieën

De koffieboon uit de doeken

Kan je ook zo genieten van een lekker verse kop koffie? Dan nog liefst eentje die echt naar koffie smaakt en niet naar een flauw bezinksel? Dat geld zeker ook voor mij.  De smaak van een koffie hoeft daarom niet persé heel straf te zijn. Er bestaan ook milde smaken. Zelf kies ik liefst voor de gulden middenweg. Een koffie is voor mij geslaagd wanneer er een goed aroma vrijkomt en wanneer deze ook redelijk door smaakt. Een geutje melk en een klontje suiker verzachten dan terug deze intense smaak. Ik weet het, ik ben een koffiebarbaar…


Koffiebonen branden

Maar die smaak is dus vooral afkomstig van de soort koffieboon die bij de branding werd gebruikt. Het land van afkomst en het rijpingsproces spelen hierbij ook een belangrijke rol. Verder zal het brandingsproces van de koffiebonen de verdere smaak van de koffie gaan bepalen. Dit gebeurt logischerwijze in een koffiebranderij waar er op bepaalde tijdstippen heerlijke geuren kunnen vrijkomen. Niets dat beter ruikt dan het verbranden van een koffieboon. En ik spreek uit ervaring!

Koffiebonen puur natuur

Veel mensen kopen hun koffie reeds gemalen. Het voordeel hiervan is dat dit werk en tijd uitspaart wanneer we koffie gaan zetten. Maar aan ieder voordeel zit meestal ook een nadeel. Het nadeel zit hem hier in de smaak van de koffie. Deze koffie is dan wel luchtledig verpakt maar verliest toch een pak smaak. Om een optimale smaaksensatie te beleven kan je best ongemalen koffiebonen kopen.

Koffiebonen malen

Natuurlijk heb je dan het probleem dat deze koffiebonen nog gemalen moeten worden. Sommige mensen hebben misschien nog een ouderwetse koffiemolen staan van in grootmoeders tijd. Maar tegenwoordig zijn er ook al elektrische modellen beschikbaar. Of je kan een koffiemachine kopen waar de koffiebonen gemalen worden telkens je een kop koffie wilt. Natuurlijk zijn deze apparaten iets duurder dan de gemiddelde Senseo die we allemaal in huis hebben.

 

 

Geef uw mening