Zoeken
Categorieën

Antwerpse koffie

Hasseltse koffie is een van de bekendste ‘streekkoffies’ uit België, maar naast deze variant is er nog een bekende: Antwerpse koffie.
Antwerpse koffie is een verse gezette, sterke koffie die op smaak wordt gebracht met een kruidenlikieur ‘Elixir d’Anvers’. Deze likeur wordt al gemaakt sinds 1863 door de familie De Beuckelaar en bestaat uit 32 verschillende planten- en kruidensoorten. De ingrediënten worden eerst gemacereerd en daarna gedestilleerd. Het resultaat hiervan wordt gerijpt in vaten van eikenhout. Na ca. vijf dagen is de likeur klaar voor gebruik.

Recept Antwerpse koffie

voor 1 persoon:

  • 1,5 dl. sterke tot zeer sterke koffie
  • 3 à 5 cl. Elixir d’Anvers
  •  ½ dl. slagroom
  • suiker (optioneel)
  • cacao 

Bereidingswijze

  1. Neem een vetvrije kom en klop met een garde de slagroom. Voeg eventueel wat suiker toe, is niet noodzakelijk aangezien de likeur ook al zoet is. Je kunt ook slagroom uit een spuitbus nemen. Let er dan op dat het een goede kwaliteit slagroom is met een volle, romige smaak.
  2. Neem een hoog glas of een mok en doe daar de Elixir d’Anvers in.
  3. Vul het glas of de mok verder met de vers gezette koffie.
  4. Bovenop de koffie doe je de slagroom.
  5. Tot slot, werk je het geheel met de cacaopoeder.

Geef uw mening