Zoeken
Categorieën

Irish Coffee

De geschiedenis zegt dat Irish Coffee is uitgevonden  in 1942 door barman Joe Sheridan die werkte op het vliegveld in Foynes, in het westen van Ierland. De barman zag enkele vermoeide passagiers en bedacht dat ze koffie met iets speciaals nodig hadden om te op te peppen. Hij schonk ze daarop koffie met een scheutje whiskey en room erbovenop. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: “No, my friend, this is Irish coffee.”

De eerste Irish coffee’s werden in bekers geserveerd. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw kwam het geharde Irish coffee-glas op de markt. Veel modellen hebben een maatverdeling, wat erg handig kan zijn bij de bereiding ervan. De bereidingsbeschrijving hieronder gaat ook uit van een glas met maatverdeling.

Ingrediënten

  • Bruine suiker
  • Ierse whiskey (Jameson of Bushmills)
  • Sterke hete koffie
  • Ongezoete room, half geslagen zodat het nog schenkbaar is.

Bereidingswijze

  • Schep wat suiker naar smaak in het glas.
  • Voeg de whiskey toe tot aan de eerste maatlijn.
  • Schenk de hete koffie erbij tot aan de tweede maatlijn. Roer een paar keer om.
  • Laat de room voorzichtig op de koffie glijden tot het glas precies gevuld is. Dit kan met behulp van een lepel die vlak boven het oppervlak van de hete koffie gehouden wordt waarop de dunne koele room – bijvoorbeeld vanuit een maatbeker of schenkkom – geschonken wordt. Gedurende het schenken de lepel langzaam met het oppervlak van de room mee naar boven bewegen. De room mag niet in de koffie wegzakken.

Let op: Het gebruik van slagroom uit een spuitbus is niet de bedoeling. Deze blijft nl. niet op de koffie liggen maar zakt door het oppervlak van de koffie heen.

Indien in een glas geserveerd, is het de bedoeling de koffie “zwart” te houden. De room mag zich niet vermengen met de koffie. Het verplaatsen of uitserveren van een gevuld glas moet daarom voorzichtig gebeuren. Er wordt zodoende ook geen lepel bij gegeven. De sensatie is dat de hete sterke zwarte koffie onder de koele room vandaan gedronken wordt.

Denk eraan dat wanneer er een beker voor de koffie gebruikt wordt, deze voor te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld door het even met heet water te vullen en om te spoelen.