Zoeken
Categorieën

Afrika

Afrika is minder bekend als koffiecontinent, maar levert juist bijzondere soorten van hoge kwaliteit met een heel eigen karakter. De Afrikaanse koffiesoorten kenmerken zich door de vele smaaknuances van bloemen, kruiden, specerijen en fruit. Hier vinden we ook de directe afstammelingen van ’s werelds eerste koffie: de Harar-koffie uit Ethiopië en koffie uit Yemen. Deze worden nog steeds geproduceerd zoals dat eeuwen geleden gebeurde.

De totale Afrikaanse koffieproductie bedraagt 15 miljoen balen (1 baal=60kg). Het aandeel van Afrika in de totale wereldproductie (13%) is momenteel laag in vergelijking met wat het enkele jaren geleden was. De voornaamste redenen hiervoor zijn de sterke concurrentie van landen die efficiënter en goedkoper produceren (zoals Brazilië en Vietnam) en interne politieke onrust in enkele belangrijke Afrikaanse landen.

Koffie uit Burundi

Voor Burundi is koffie belangrijk. Rond 1930 hebben Belgische kolonisten de koffie in Burundi geïntroduceerd. Burundi is een bergachtig gebied. De koffieboon is van de Arabica-soort.

Burundi produceert goede koffie met name nabij Ngozi, maar ook rond Gitega en in het noorden. De koffie van Burundi behoort tot de beste van de oostelijke regio van Afrika en kan zich meten met andere goede koffies uit de wereld.

Burundi koffie met het label ‘NGOMA Mild’ is van de beste kwaliteit. De koffie heeft een volle body en heeft een rijke en aromatische smaak met een wat hogere zuurgraad. De NGOMA Mil is goed in balans.

Koffie uit Ethiopië

Ethiopië is een belangrijk koffieproducent, voor Afrika zelfs de belangrijkste exporteur van koffie. De Arabica-plant stamt uit Ethiopië.

Ethiopië levert een hoge kwaliteit aan koffie. Veel koffie wordt geproduceerd boven de 1500 meter, in de Harrar-regio. Verder komt goede koffie uit Djimmah (Limu en Babeka). Naast de Harrar zijn de beste koffie gebieden echter rond Yirgacheffe (geurig) en Sidamo (fruitig).

Koffie uit Kenia

Koffie uit Kenia, welke wens zouden we anders hebben? Kenia produceert heerlijke koffie.

Veel Keniaanse koffie groeit op een hoogte van 1500 tot 2100 meter. De koffiekwaliteit is zeer goed! De belangrijkste koffiegebieden van Kenia zijn: Nyeri gebied, Murang’a, Kirinyaga, Embu en Meru en liggen rondom de hoge Mount Kenya, Kiambu en Machakos in het Zuiden en Nakuru in het Westen.

De koffie is vol, maar met een milde en zachte smaak en heeft geurig aroma. De smaak is fruitig, enigszins citrusachtig met een aangename pit, soms wijnachtig. De koffie heeft een goede nasmaak.

Classificatie van de koffiebonen vindt plaats door ‘Liquoring Department of Kenya Coffee Board’ (overheidsgereguleerd) en wekelijks geveild. De beste soorten koffie krijgen dan de aanduiding: Peaberry, AA, AB.

Een groot deel van de koffieboeren werkt nog betrekkelijk kleinschalig en door de veiling krijgen zij vaak een heel redelijke prijs voor de door hen geproduceerde koffiebonen.

Koffie uit Oeganda

Oeganda ligt grotendeels minimaal 1.000m boven zeeniveau en heeft een zeer geschikt klimaat voor koffieproductie, zoals alle landen die rond de evenaar liggen. Het equatoriale klimaat wordt getemperd door een verkoelende wind vanuit de bergen. De weelderige vegetatie is het resultaat van overvloedige regenval in twee regenseizoenen in april en november. Niet voor niets werd Oeganda in 1907 door Winston Churchill, toen nog onderminister van Koloniën, “De parel van Afrika” genoemd.

Oeganda heeft nu een van de snelst groeiende economieën van Afrika. De koffieproductie is een belangrijke bron van inkomsten; het land is de grootste producent in Afrika van Robusta-koffie. Van de circa 3 miljoen balen koffie is 80% Robusta. Mindere kwaliteiten worden gebruikt in oploskoffie en als goedkope vulling van melanges. Maar Oeganda produceert ook uitstekende, zelfs prijswinnende, Arabica en Robusta.
Het meest geliefd is de “gewassen arabica” uit de Bugisu regio, gelegen in Oost-Oeganda bij de grens met Kenia. Deze koffie heeft in 2003 de East African Fine Coffee Award gewonnen .

 

Geef uw mening