Zoeken
Categorieën

Azië

De Aziatische landen zijn in totaal bijna goed voor een kwart van de wereldproductie aan koffie, waarvan Vietnam de tweede grootste koffieproducent ter wereld is. De totale koffieproductie bedraagt 7,5 miljoen balen (1 baal=60kg). Het aandeel van Indonesië in de totale wereldproductie (7%) is vrij stabiel.

Koffie uit India

India is natuurlijk vooral bekend als theeland, maar heeft ook een traditie in de productie van koffie. Het tropische klimaat, de rijke grond, de overvloedige regen en de zonnige hooggelegen plantages zijn ideaal om koffie te verbouwen.
Indiase koffie wordt in de schaduw geteeld. Hierdoor duurt het rijpingsproces langer waardoor de smaak van de koffie zich optimaal kan ontwikkelen. Oorspronkelijk konden producenten niet van koffie alleen leven en plantten daarom fruit en specerijen tussen de koffie voor extra inkomsten. Op Indiase koffieplantages vind je daarom nog steeds sinaasappelbomen, kaneel en kardemom. Invloeden van deze kruiden en fruit zijn terug te vinden in de smaak.

Koffie uit Indonesië

Koffie uit Azië en de Pacific zijn de “zwaargewichten” met een krachtige en kruidige smaak. Ze zijn ideaal om aan melanges een stevige basis te geven. Indonesië is geliefd om zijn kenmerkende aarde-achtige, kruidige smaak. Indonesische koffie kenmerkt zich door een krachtige en volle smaak. Het aandeel van Indonesië in de totale wereldproductie (7%) is vrij stabiel. Koffie wordt op bijna alle eilanden van Indonesië verbouwd. Koffie uit Indonesië heeft zo haar eigen karakter en is goed herkenbaar. Indonesische koffie is zeer aan te bevelen, hoewel niet iedereen deze koffie kan waarderen.

Koffiebonen uit Indonesië zijn veelal afkomstig van kleinere plantages. De beste koffie komt uit Java, Sumatra, Sulawesi en Flores. Op Celebes (oftewel Sulawesi) groeit koffie met een volle, krachtige, iets kruidige smaak.
Java produceert een aromatische koffie, die van nature erg mild is. De koffie uit Java is het meest subtiel, pittig met een lichte zuurgraad en evenwichte kruidige, gronderiger smaak. De koffie is iets kruidiger van smaak dan de Sumatra- of Sulawesi-koffie.
Sumatra is het op twee na grootste eiland van het Indonesië. Hier groeit koffie die zeer vergelijkbaar is met de Java-koffie. Sommigen menen dat dit gebied betere koffie voortbrengt dan Java. De koffieboon in Sumatra is sterker, krachtiger, heeft een chocolade-achtige smaak en is zeer beroemd. De Mandheling-bonen zijn zeer vol van smaak.

Op Java en Sumatra wordt ook de wereldberoemde Kopi Luwak geproduceerd. Deze duurste koffiesoort ter wereld wordt gemaakt van koffiebessen die eerst door de Loewak zijn opgegeten. De Loewak verteerd de bonen niet en scheidt ze weer uit. De Loewak is een soort uit de civetkatachtigen en daarom wordt deze koffie ook wel “civetkatkoffie” genoemd.

Koffie uit Vietnam

Vietnam is de tweede grootste koffieproducent ter wereld, na een flinke groei in de jaren’90. De koffieboon is een belangrijk exportproduct voor Vietnam. Het zijn vooral Robusta-koffiebonen die uit Vietnam komen, afkomstig van de kleine koffieplantages. De koffie is van mindere tot gemiddelde kwaliteit en wordt veelal voor melanges gebruikt. De laatste jaren komt de Arabica-boon meer in beeld om het kwaliteitsimago van Viatnamese koffie op te poetsen.

 

Geef uw mening