Zoeken
Categorieën

Blends

Een koffieblend wordt verkregen door het combineren twee of meer soorten koffie of aroma. Deze combinatie van aroma geeft de koffie een meer complexe smaak, ook geeft het mensen of horecagelegenheden de gelegenheid om een eigen handtekening aan de koffie te geven. Blends kunnen bestaan ​​uit verschillende soorten koffiebonen, smaken, of zelfs niet-koffie toevoegingen die rechtstreeks zijn toegevoegd aan het mengsel.

Er zijn twee soorten van koffiebooncomponenten, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Arabicabonen worden geteeld op grote hoogte en zijn de hoogste kwaliteit bonen. Ze hebben een gladde karamel nasmaak en een rijk aroma dat kenmerkend is voor fijne koffie. Robustabonen worden gekweekt bij lagere hoogte en hebben een veel sterkere smaak. Deze boon wordt meestal gebruikt bij het maken van instant koffie. De meeste koffieblends hebben een combinatie van beide boonsoorten in hetzelfde brouwsel om te profiteren van beide unieke smaken. Bij de verschillende blends wordt dan het percentage van diverse boonsoorten aangepast. Bijvoorbeeld 70% Arabicabonen en 30% Robustabonen of 40% Arabicabonen en 60% Robustabonen.

Van oorsprong komt Arabica-koffie (Coffea arabica) uit het Ethiopisch Massief. Van daaruit werd de soort naar de Arabische landen verspreid. Via omzwervingen vanuit Java, Nederland, Suriname, Frans-Guyana, Brazilië, Martinique en Jamaica is de Arabica-koffie verder verspreid het Caraïbische gebied, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Brazilië en Colombia zijn de belangrijkste producenten van Arabica-koffie. Daarnaast zijn Mexico, El Salvador, Guatemala en Costa Rica belangrijke koffieproducenten.

Robusta-koffie (Coffea canephora; synoniem: Coffea robusta) komt van oorsprong uit het middelgebergte van Afrika rondom de evenaar Robusta-koffie is minder vatbaar voor plantenziekten dan Arabica-koffie. De soort is daardoor met minder bestrijdingsmiddelen te telen. Bovendien levert ze een grotere oogst dan Arabica-koffie. Robusta-koffie is daardoor goedkoper te produceren dan arabica. Deze koffie wordt veel gebruikt voor het maken van koffiepoeder. De bonen bevatten ongeveer 2 – 2,5 % cafeïne, zo’n 70 % meer dan Arabica.  Sinds 1900 is de Robusta-koffie over de hele wereld verspreid; belangrijke teeltgebieden liggen nu in tropisch Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Belangrijke productiegebieden zijn Vietnam, Brazilië, Ivoorkust, Angola, Oeganda, Congo, Madagaskar en Indonesië.

Het type van de gebruikte bonen is niet de enige factor bij het kiezen van een koffieblend. Verschillende manieren van het roosteren van de bonen produceren zeer verschillende smaken en aroma’s. Van Amerikaans geroosterde bonen, bijvoorbeeld, wordt een medium gebraden koffie met een zachte smaak. Frans geroosterde bonen worden zwaar geroosterd en hebben een zeer sterke smaak. Vaak zijn bonen die anders zijn geroosterd worden gecombineerd tot een uniek koffiemelange te creëren.

Diverse andere aroma’s en ingrediënten kunnen ook gecombineerd worden met de bonen om meer koffiemelange mogelijkheden te creëren. Vaak worden dan vanille, kaneel, nootmuskaat of hazelnoot worden toegevoegd om een unieke smaak te geven aan het brouwsel. Melk, hetzij als een creamer of opgeschuimd, wordt ook vaak toegevoegd. De mogelijkheden zijn eindeloos met slechts een beetje fantasie. Dit maakt het mogelijk om te ontdekken welke smaken het beste, maar ook hoe je de perfecte kracht te creëren combineren.
Het creëren van een nieuwe koffiesoort is een geweldige manier om zowat elke smaak aan te passen, maar ook om een merk voor een restaurant of café te creëren. Veel ketens hebben zelf een smaak zo uniek gemaakt, dat het is uitgegroeid tot het handelsmerk van dat bedrijf. Iedereen kan dit doen zelf met een beetje geduld en de bereidheid om te experimenteren.

Geef uw mening