Zoeken
Categorieën

Centraal-Amerika

De koffieproducerende landen van Centraal-Amerika leveren in de regel uitstekende koffie. Met name koffie afkomstig uit Costa Rica en Guatemala is van hoge kwaliteit, maar ook grote koffie producenten uit Mexico leveren goede koffiebonen. Puerto Rico is in opkomst, mede door de koffie-afname van de Verenigde Staten die hier ook een investeringsprogramma in Puerto Rico hebben lopen.

Uit het Caribisch gebied is de koffie uit Jamaica misschien wel de beste en kan meedingen naar de wereldtitel. De Jamaica Blue Mountain koffie wordt door de experts gerekend tot een van de beste koffiesoorten ter wereld. De Puerto Rico koffie: Yauco Selecto dingt ook mee naar de wereldtitel. En niet te vergeten: Panamese koffie mag er ook zijn!

Koffie uit Mexico

Mexico staat – met een oogst van ruim 4 miljoen balen – op de derde plaats van koffieproducenten uit Centraal-Amerika. Het land maakt zich al jaren sterk voor een milieuvriendelijke koffieteelt en is daarmee een voorbeeld voor andere koffielanden. Koffie uit Mexico heeft een evenwichtige body en kracht, de smaak is fris, mild en harmonieus.

De koffietuinen van de talrijke kleinere boeren liggen in het warme, zuidelijke deel. Vooral de staat Chiapas, grenzend aan Guatemala, heeft een uitstekende reputatie. De koffie die op grote hoogte wordt geteeld wordt voornamelijk naar de US geëxporteerd, ook de biologische koffie vindt zijn weg naar Europa.

Koffie uit Guatemala

De hooglanden van Guatemala herbergen uitstekende koffie. Gemiddeld groeit de koffie op 1600 meter hoogte. Meer dan in andere Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen worden hier nog de oude botanische variëteiten van de koffieplant geteeld. Dit geeft veel diepgang en complexiteit aan de koffie. Daarnaast groeit de koffie overwegend in de schaduw (shade-grown) wat bijdraagt aan een betere kwaliteit. Een rijk aroma, een intens bouquet en de volle body kenmerken deze mooie koffie. Guatemala heeft acht beroemde koffiegebieden, waarvan momenteel 2 het belangrijkst zijn: Antigua en Rainforest Cobán.
De koffie uit de regio rondom Antigua heeft het meeste aanzien. De koffietuinen liggen hier goed beschermd tussen het omringende vulkanen. De rijke vulkanische bodem, de lage vochtigheid, veel zon en koele nachten, leveren een koffie die tot de top van de “gourmet” koffie behoort. “Gourmet” is een classificering voor de betere koffiesoorten.
Cobán is een koffiegebied dat zich onderscheidt door haar bijzondere weersomstandigheden: koud en regenachtig. De koffie groeit langzaam en ontwikkelt intense smaaknuances. Cobán is als regio sterk in opkomst.

Koffie uit Nicaragua

De bekendste koffieregio’s in Nicaragua zijn Jinotega, Matagalpa en Segovia. Deze produceren een toegangelijke Arabica-koffie: aromatisch, gemiddeld rins en een lichte body.
De koffieplantage (Matagalpa regio – gemiddeld 1050 meter) dankt zijn naam aan de oorspronkelijke overdadige groei van citroenbomen in dit gebied. De totale oppervlakte van de Finca is 1722 ha, waarvan circa 85% koffiegebied. De rest van het gebied bestaat uit regenwoud. De prachtige estate heeft vier watervallen en een grote diverstiteit aan flora en fauna. Over de plantage lopen vele bergpaden en talrijke stroompjes.

Koffie uit Costa Rica

Er is bijna geen betere koffie, dan koffie uit Costa Rica. De beste koffie wordt geëxporteerd en dat is fijn voor ons. Met name de Costaricaanse koffie uit het Tarrazu gebied mag er zijn (ten zuiden van Jan José). Deze Tarrazu koffie is mild en puur met een heerlijk aroma. De koffie uit Costa Rica is van redelijk constante kwaliteit en er worden alleen Arabica-bonen verbouwd. Het label SHB (Strictly Hard Bean) betekent dat de koffie is verbouwd op een hoogte boven de 1500 meter. Dit komt de zuurgraad ten goede en de bonen krijgen een vollere smaak.

Koffie uit Cuba

De Cubaanse koffie met de kwaliteit de Turquino of de Extra Turquino is de beste koffie uit Cuba. De koffie is vol en heeft een pure, rijke en rokerige smaak. Doordat de koffie op lagere hoogte wordt verbouwd is de zuurgraad wat lager dan andere soorten koffie uit Centraal-Amerika. De koffie uit Cuba is zeer geschikt voor melanges.

Koffie uit Jamaica

De Jamaica Blue Mountain koffie is zonder twijfel een van de beste soorten koffie die er te verkrijgen is. De Blue Mountain koffiebonen zijn overigens ook flink aan de prijs.

De Jamaica Blue Mountain koffie heeft een volle smaak die bijna ongeëvenaard is en de fruitig licht zure smaak van deze koffie geeft een enorme smaaksensatie die lang blijft hangen. Met een krachtig aroma geniet je zeker van deze koffie.  Deze koffie wordt geteeld in de hogere gebieden. De Blue Mountains reiken in het oosten tot 2100 meter. De Blue Mountain koffie is relatief schaars en dat verklaart dan ook de prijs.

De Jamaica Blue Mountain koffie wordt verpakt in houten vaten, die gewaarmerkt worden met een verklaring van echtheid voordat deze Blue Mountain koffie vaten geëxporteerd mogen worden. De grootste afnemers van Jamaica Blue Mountain koffie zijn de Japanners die meer dan 80% van de export deze exclusieve koffie afnemen.

Koffie uit Panama

Klein maar fijn! Panama produceert koffie van uitzonderlijk hoge kwaliteit, met veel body, romige en milde smaak en een gebalanceerde zuurgraad. De beste Panamese koffie wordt verbouwd in het noorden, tegen de grens met Costa Rica en aan de zijde van de Grote Oceaan.

De productie is echter relatief beperkt van omvang (zeker in vergelijk met Costa Rica) en de prijzen zijn dan ook hoger. Uit de Boquet streek in Chiriqui komt uitstekende koffie (vulcanische gronden) op de hellingen van de Baru-vulkaan, evenals meer naar de Grote Oceaan: David, Remacimeinto, Bugaba en Tole. De Panama Geisha koffie van de Hacienda Esmeralda is al enige jaren de duurste koffie.

Panamese koffie is delicate koffie!

Koffie uit Puerto Rico

Koffie uit Puerto Rico doet gelijk denken aan de Yauco Selecto koffie die verbouwd wordt in het zuidwesten van Puerto Rico. Dit is de beste koffiesoort van het eiland en behorend tot de wereldtop van de koffie. De Yauco Selecto koffie is vol en chocolade-achtig van smaak en met een sterk aroma en een heel verbluffende nasmaak. Deze Yauco Selecto wordt geproduceerd door diverse koffieboeren in de Yauco streek. De pluk is intensief, alleen de rijpe besssen worden geplukt. De Yauco Selecto staat onder zeer strenge kwaliteitscontrole.

De Puertoricaanse koffie is bijna altijd van hoge kwaliteit en vaak volledig biologisch. Andere goede koffie komt uit de Grand Lares.

Geef uw mening