Zoeken
Categorieën

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is als continent de grootste wereldproducent van koffie. Brazilië alleen al produceert 26% koffie van de wereldproductie aan koffiebonen! Daarachter volgt Colombia (met 8%). Maar ook in Bolivia, Ecuador, Peru, Venezuela worden koffiebonen geproduceerd. De Galapagos Eilanden leveren koffiebonen in buitengewoon hoge kwaliteit!

Koffie uit Brazilië

Brazilië is absoluut de grootste koffieproducent (en consument) ter wereld.

Uit Brazilië komen hoofdzakelijk wat mildere, zachte koffiesoorten met een lage zuurgraad. Dit komt omdat de bonen voornamelijk verbouwd worden rond zeeniveau. De Braziliaanse bonen worden in het algemeen medium gebrand. Hoewel er een grote variëteit is, wordt niet alle soorten koffie geëxporteerd. Een belangrijk deel van de wereldproductie van de Robusta-koffie is afkomstig uit Brazilië. Deze Robusta wordt toegevoegd aan de doorsnee supermarktkoffie om de koffie een vol, pittig karakter te geven

De Braziliaanse Santos koffiebonen, met name Bourbon Santos, uit het gebied rond São Paulo, levert een goede, zachte koffie. Ook de gewassen Bahiakoffie uit Brazilië mag je zeker niet vergeten. De beste soorten koffie komen uit de hogere gedeelten in het zuiden van Brazilië.

Koffie uit Bolivia

Duitsland en Zwitserland zijn de grootste afnemers van de koffie uit Bolivia. Enkele eko-labels gebruiken ook koffie uit Bolivia. De smaak is wat meer aan de bittere kant en de kwaliteit is middelmatig. De koffie wordt veelal gebruikt in melanges.

Koffie uit Colombia

Brazilië mag dan de grootste koffieproducent uit Zuid-Amerika zijn, Colombia is een goede tweede. Colombia levert goede kwaliteitskoffie, met in het algemeen een volle rijke body, milde, evenwichtige en zachtzure smaak, soms nootachtig.

Bijna alle koffie uit Colombia wordt gemaakt van de Arabica-koffieboon. In Colombia vriest het vrijwel niet zodat de kans dat oogst vernietigd wordt minimaal is. Door de verschillende micro-klimaatzones kan het oogstseizoen bijna het hele jaar door duren.

De beste Colombiaanse koffie is afkomstig uit de hogere gebieden. De belangrijkste koffiegebieden zijn Medellin, Armenia en Manizales (MAM), waarvan de Medellin koffie als beste wordt beschouwd. Deze koffie wordt onder haar eigen naam verhandeld. De andere (betere) koffie wordt verhandeld onder de naam Supremo of Excelso. Andere goede koffiegebieden zijn gelegen rond Bogotá en Bucaramanga.

Koffie uit Ecuador

In Ecuador worden zowel de Robusta als Arabica-koffiebonen geteeld. De hoogst gelegen arabicaplantages ter wereld vind je in het Andes-gebergte. De koffie van de vroege oogst uit het Andes is van goede kwaliteit, maar niet altijd van constante kwaliteit. De bonen zijn zwaar en groot. In de Noord-Europese landen is koffie uit Equador bekend als Galapagos en Gigante, No. 1 en Extra Superior. De productie van Robusta-koffie wordt steeds groter omdat er weinig geschikte grond is voor de Arabica-koffiebonen.

Koffie van de Galapagos Eilanden

Op de Galapagos Eilanden wordt een ongewoon en unieke koffie geproduceerd van zeer hoge kwaliteit, met name op San Cristóbal. Dit is een groter eiland met een overvloed aan zuiver water die de grond vruchtbaar en vochtig houdt. De Hacienda El Cafetal vebouwd de Arabica-koffie in de Bourbon-kwaliteit van zeer hoge klasse. De koffie is goed in balans en is van uitmuntende kwaliteit. Alle koffie van de Galapagos Eilanden worden geheel biologisch verbouwd. Dit komt omdat de invoer en gebruik van kunstmest, pesticiden, herbiciden of andere chemicaliën is verboden.

Koffie uit Peru

Middenklasse koffie is wat de koffie uit Peru typeert. Veelal kleine boeren verbouwen koffie in bosgebied. De koffie is wel evenwichtig met een fijne zuurgraad. De Peruaanse koffie is goed geschikt voor melanges. Peru legt zich de laatste jaren meer toe op fair trade koffie. De beste koffie uit Peru is afkomstig uit Chanchamayo, Cuzco, Norte en Puno.

Koffie uit Venezuela

Venezuela maakt veelzijdige koffie die geschikt is als soort (‘puur’) of ook goed is voor melanges. De koffie uit Venezuela is origineel, mild en zacht, heeft een frisse smaak en is zoetig. De koffie heeft een aantrekkelijk aroma.

 

Geef uw mening